Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Canaan

Eredeti cím カナン/
japán
Angol cím Canaan
Egyéb cím(ek) 428 the animation
Besorolás animeTV
Hossz 13 rész
Év 2009

 Műfajok:

akciódrámakaland,misztikusnem gyerekeknekseinen,szupererő

Témák:

alvilágbarátságbérgyilkos,erőszakfejvadászfotózás,génmanipulációkatonaságkis mellek,összeesküvéspisztolyharcrejtélysok vérszorongás/félelemterrorizmus,tömegpusztító fegyverügynökvisual novel alapján

Akció, feminim történetvezetés, pörgés, szép grafika, fegyverek, nők és egy jó ötlet, tehát lélegzetelállító. A Canaan (Kánaán) névből idézve, ez az ígéret animéje. 

Tartalom
Minamikawa Minoru (Mino-san) és Oosawa Maria együtt utaznak Shanghai felé. Mino-san egy ütős cikk megírásában reménykedik, mert már elege van a bulvárújságírásból. Annak se nagyon örül, hogy a még tanuló fotóst, Mariát osztották be mellé. A lány kissé szeszélyes, de bizonyára minden oka megvan, hogy ezzel keresse a kenyerét. A repülőn Mino hírt kap egy fontos ember érkezéséről, akit Shanghaiba érve a tömegben látni is vél, így a fesztivál közepette magára hagyja Mariát. A lányt ez annyira nem zavarja, fényképezget tovább. Azonban hamarosan kiderül, hogy Maria ismeri a történet elején feltűnő Canaant. A lány ugyanis véletlenül lefotóz egy férfit, aki a fesztivál kellős közepén hal meg. A lányt üldözőbe veszik, de Canaan a segítségére siet. Természetesen megmenekülnek, de Canaannak meg kell kötöznie Mariát, aki vele akarna tartani a fegyveres harcba. Szerencsére a vörös fonal, ami a barátságuk kezdetét jelenti, távol tartja az izgága fotóst a bajtól. Eközben az Alphardot szállító konvoj kísérőautója felrobban, míg a lány derűsen dudorászgat. De ez nem minden, itt van még a rejtélyes UA-vírus is, ami különleges hatékonysággal, mintegy 12 órán belül végez áldozataival. És nagyon úgy tűnik, hogy ez a vírus végzett néhány áldozattal a shanghai fesztiválon.

Az animéről
Az anime egy Japánban nagy népszerűségnek örvendő Nintendo Wii visual novelen alapszik, amelyet 2008. októberében publikált a Famitsu. A kalandjáték a 428: Fuusa Sareta Shibuya de címet viselte, s eleinte ezért volt 428 the animation az anime címe is. Azonban 2008. decemberében átkeresztelték a főhősnő után, s így lett az anime végleges címe: CANAAN.

A produkciót a P.A. Works stúdió készítette, amely munkái közt szerepel a Blade of the Immortal, a Blood+, a Darker than BLACK, a Mushi-Shi, a Soul Eater és még megannyi kiváló anime. A stúdió messze túlszárnyalja az átlagos akciójelenetekbe ölt időt, energiát és pénzösszegeket, tehát ha már másért nem, de emiatt érdemes beletekinteni ebbe az alkotásukba is. Persze nem csak a sok akciójelent, hanem a karakterdesign is nagyon jó. Takeuchi Takashi (武内崇) ésSekiguchi Kanami (関口可奈味) neve is feltűnik. Takeuchi Takashi dolgozott a Fate/Stay Night, a Kara no Kyoukai, a Lunar Legend (ez Canaan külsején érződik is) animéknél, míg Sekiguchi Kanami a True Tears animén. Érdemes megemlíteni még a zenéért felelős Nanase Hikaru (七瀬光) munkáját is. A hölgy felelt például az Angel Sanctuary, a Chrono Crusade, aNoein és még sok más anime zenéjéért. Az opening Faylan (飛蘭) énekesnő "mind as Judgment" című dalával egyszerűen fantasztikus, remekül igazodik az anime pörgős hangulatához, persze képileg is. Az ending Annabel előadásában a "My heaven", egy kicsit lassabb, szomorkásabb.

Az anime rögvest egy roppant pörgős és impozáns résszel kezd, tehát felejtsük el, hogy a Canaantól a szokásosan unalmas, borzalmasan hosszú felvezető részeket kapjuk. Itt amolyan in medias res, a dolgok közepébe vágnak a készítők, s a szerencsétlen néző pedig lélegzetét visszafojtva csak néz. Az első rész után semmivel sem lesz okosabb az ember, de nem kell megijedni, a további részekben minden tisztázódik, s a pörgés csak tovább fokozódik, hisz lesz itt autós üldözés, fegyverrel szaladgáló, ismeretlen elmebetegek és amúgy sok megdöbbentő, ám annál humorosabb szereplő is. De ne feledkezzünk meg arról se, hogy sok erőszakos jelenet és vér szerepel az animében. Ezért az animét 16 éven felülieknekajánlom.

Az anime hangulata leginkább a Black Lagoonéhoz hasonlítható, így akinek az tetszett, bátran megpróbálkozhat aCanaannal is. A fényképezgetés és a vírus miatt pedig egy kicsit Speed Grapher szaga van, de ezt sem negatívumként tüntetném fel.

Főszereplő:

Alphard

Canaan

Maria Oosawa

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.