Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Fate Stay Night

Eredeti cím フェイト/ステイナイト/
japán
Egyéb cím(ek) Fate Stay Night, Fate Project, Fate-stay Night
Besorolás animeTV
Hossz 24 rész
Év 2006

 Műfajok:

akciódrámafantasy,harcművészetiskolai életmágia,mitológiairomantikusseinen,szupererőtragédia

Témák:

alternatív világerőszakgazda-szolga kapcsolatháremjelenjelenkori fantasykardpárbajküzdelem,természetfelettitsunderevisual novel alapjányandere

Tíz év telt el azóta, amióta Fuyuki városában hatalmas erők gyűltek össze, hogy egymás közt harcolva szert tegyenek arra a tárgyra, amely már évszázadok óta hajtotta az embereket. A tárgyra, amelyet ha sikerül megszerezniük, bármi lehetségessé válhat, és amiért már oly sokan adták az életüket. Ám az utolsó érte vívott háború katasztrófával végződött, amelyben lángok nyelték el a várost az ott élőkkel együtt. Csak egyetlen túlélője maradt annak, ami történt. De eljött az idő. Közeleg az újabb háború kezdete, amelyben nem országok, hanem hét mágus fog résztvenni. Hét mágus, akik mitikus hősök erejére támaszkodva fognak küzdeni, hogy megszerezzék, amit elődeiknek nem sikerült. Ez a Szent Grál háborúja. Az előkészületek már megkezdődtek. Rejtélyes gázszivárgások indulnak meg sosem látott gyakorisággal, gyilkosság történik, ahonnan nyomtalanul eltűnt a tettes, pedig a harc még el sem kezdődött...

Emiya Shirou azonban még nem sejti, milyen események vannak készülőben. Egy kedves barátja, Sakura hangjára ébred egy műhelyfélében, majd következik a reggeli szokásos rituáléja Sakurá-val és Fujimura sensei-el együtt. Később sem történik semmi rendkívüli egészen estig, amikor viszont a naplemente után felbukkanó alakok már sejtetik, mit tartogatnak majd az éjszakák. Másnap éjjel ugyanis Shirou véletlenül meglátja, amint két döbbenetesen gyors alak küzd egymással nem messze a suli íjász klubjának épületétől. Azonban ők is észreveszik, hogy ott van, és egyikük gyorsan el is kapja az iskolaépületben. Bár akkor még kéznél van a segítség, az illető akkor is utánamegy, amikor hazaér, eltökélten, hogy ezúttal nem végez félmunkát. Ám amikor egy lándzsát szegeznek az arcának, egy fiatal, páncélba öltözött lány jelenik meg mögötte, aki megmenti az életét. Lassan kezd rájönni, hogy nem akármilyen dolgok zajlanak a csillagos ég alatt.

Miután a támadó visszavonul, Shirou-nak újabb váratlan találkozásban van része. Tohsaka Rin és a társa is a közelben volt, miután rájött, hogy a srác élete még mindig veszélyben van, és segíteni akar neki, de már csak a romeltakarításban tud, amit a házon kell elvégezni. Amikor azonban megtudja, hogy mennyire nem ismeri a helyzetet, úgy dönt, tovább segít neki, és elkíséri egy közeli templomhoz, ahol Shirou végül megtudja, hogy mi is történik körülötte. Bár először ellene van, mégis úgy dönt, hogy beszáll a Grálért megindult versenyfutásba. A harc azonban korántsem olyan egyszerű, mint ahogy azt elképzeli. A résztvevők között olyan erők csapnak össze, amelyekről nem is tudta, hogy léteznek, és olyan titkok is rejlenek a felszín alatt, amelyek jócskán megváltoztathatják a dolgokat. Ez egy háború tele csapdákkal és váratlan fejleményekkel, amelyek mindig fordítanak az eseményeken. A küzdelem pedig megy tovább, és nem tudni, ki lesz a győztes.

A(z egyik) legfontosabb karakter Emiya Shirou. Idealista személyiség, aki makacsul ragaszkodik mások által lehetetlennek ítélt gondolkodásmódjához. A körülmények játéka folytán a Saber-nek nevezett harcos lesz a társa, aki viszont célratörő, de barátságos. Tohsaka Rin talán a legrealistább szereplő, viszont éppen emiatt elnyomja saját érzelmeit is, mivel őt is érte már tragédia. Az ő társa Archer, egy elég cinikus figura, aki folyton gúnyt űz Shirou idealizmusából, de mégsem negatív karakter. Fontos szereplő még Kotomine Kirei, a háborút felügyelő szervezet képviselője. Nem túl bizalomgerjesztő karakter, talán azért, mert hátborzongató a mosolya.

A sorozat kivitelezése nagyon jól sikerült. Mindkét opening jó lett, bár a második határozottan jobb, mind az animációt, mind a zenéjét tekintve. Az ending inkább nyugodt hangulatú, és bár nem rossz, nem olyan jó, mint az openingek. A történet közben hallható többi zene is nagyon jó, bár bizonyos szituációknál inkább csak néhány szám szokott ismétlődni. A szinkronhangokkal nincs gond, mindegyik szereplőé egész jó lett. Tohsaka kultúrált hangneme, Sakura félénk beszéde, vagy Kirei nyugtalanító hangja mind nagyon jó, de a többieké is. Ilya-é viszont meglepően gyerekes, figyelembe véve a természetét, ami érdekes ellentétben áll ártatlan külsejével. Az animáció nagyon jó, a környezetet és a szereplőket is nagyon szépen rajzolták meg. A szereplők közti harcok szintén nagyon látványosak, mivel a karakterek különféle támadásai továbbviszik az amúgy is nagyon szép látványt. A rajzolásra tehát nem lehet panasz. A karakterdizájn is jó lett, mindegyik szereplőnek sikerült hozzáillő külsőt alkotni, főleg Rin-é lett szép. Az Archer-hez hasonlű karaktereknél ez kiegészül azzal, hogy ők teljesen egyedi, de stílusos külsőt kaptak, ami további színt visz bele. Érdekessége a Fate/Stay Night-nak, hogy bár az animének van lezárása, maga a sztorivilág sokkal szerteágazóbb, mint amit az anime a történet folyamán megmutat. Ebből adódóan érdemes a sorozaton kívül mást is megnézni, mivel meglepő dolgok derülhetnek ki, amik az animéből is megmagyaráznak bizonyos kérdéseket. Önmagában is nagyon szórakoztató sorozatról van szó, amely azonban sokkal többet rejt magában, mint ami első pillantásra látszik.

Az animének olyan sajátossága is van, amivel viszonylag ritkán találkozni. Az egyik ilyen a szereplők, vagyis a Masterek (mágusok) és a Servant-ök jelenléte. Mindegyik Servant más és más képességekkel és személyiséggel rendelkezik, ami mindjárt izgalmasabbá teszi a dolgokat. Az RPG-kből ismert szinte összes fontosabb ka(raktero)szt(ály) jelen van, kezdve a lovagtól az íjászon át egészen a varázslóig, ami elsőre lehet, hogy furán hangzik, de nagyon jól illesztették be. Ezek a Servant-ök pedig a Master-eknek engedelmeskedve harcolnak, hogy megnyerjék a háborút, de nekik is vannak saját elképzeléseik, érzéseik. És van még egy apróság, a Reiju. Ez egyrészt bizonyítéka annak, hogy valaki mágus, ugyanakkor olyan parancsokat is végre lehet vele hajtatni, amit az adott Servant nem akar. De nem a végtelenségig... csak három dobása van az illetőnek, mielőtt elvesztené minden esélyét. Ebből is látszik, hogy komplex összefüggésrendszerek vannak itt, amelyek egy valóban érdekes világot tárnak fel azok számára, akik belemerülnek. 

Műfaját tekintve leginkább akció és dráma és természetfeletti keveréke, sok fantasy elemmel. Időnként előfordulnak benne poénok is, és romantikus része is van a sztorinak. Összeségében azoknak ajánlanám, akik szeretik az összetett történeteket érdekes szereplőkkel és látványos harcokkal. A szereplők érzései is sokat hozzáadnak a hangulathoz, de nem viszik túlzásba. Aki szereti az összetett, több műfajt tömörítő animéket, annak érdemes megnéznie.

Főszereplők:

Rin Tohsaka

Saber

Shirou Emiya

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.