Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Guilty Crown

 

Eredeti cím ギルティクラウン/
japán
Besorolás animeTV
Hossz 22 rész
Év 2011 - 2012

Műfajok:

akciófantasymechasci-fi,shounenszupererő

Témák:

erőszakfanservicefelkelés,felnőtté válásidoljövőkatonaság,középiskolakülönleges alakulat,noitaminaösszeesküvésposzt-apokaliptikusrobottitkos szervezet,titokvezérelt robot

 

Eredet:


A Guilty Crown a mostanában szokásos mangából és/vagy visual novelből adaptált animékkel ellentétben teljesen eredeti történet. A sorozat indulása után viszont 2011 novemberében mangát is készítettek belőle, sőt a Nitroplus egy visual novelt is készít hozzá, mely az anime egy melléktörténetét dolgozza fel.

De honnan is ered a Guilty Crown? Az eredeti karakterdizájnt Redjuice követte el, aki a Supercell nevű japán együttes tagja is azon túl, hogy illusztrátor és munkái a deviantarton is megtekinthetők. Az ő rajzait Kato Hiromi alakította át animés karakterdizájnná.

Világkép:


2029-ben Japánt egy hatalmas katasztrófa rázta meg, melyet később csak "Elveszett Karácsonyként" emlegettek. Rengetegen haltak meg ekkor egy rejtélyes betegségben, melynek okozója az Apokalipszis vírus nevet kapta. A betegség egyetlen tünete az emberi test elkristályosodása, majd a halál, melyet követően a test szertefoszlik. Hogy a betegség terjedését megelőzzék, Japán kívülről kért és kapott segítséget. A vírust sikerült megfékezni, de az összeomlóban lévő ország "megsegítésére" a behívott országok katonasága továbbra is ott maradt. Ezek megalkották az SZHLP-t (Szövetséges Hatalmak Legfőbb Parancsnoksága) és még 10 évvel később, 2039-ben (az anime tényleges cselekményének idején) is ők "vigyázzák a rendet" Japánban, ami egyre kevésbé tetszik az ország lakosságának. De tenni ellene senki sem tud, mert az SZHLP különleges osztaga, a Tisztogatók (Antibodies, szószerint Antitestek) teljes hatalomkörrel bírnak, így bárkit Apokalipszis vírus fertőzöttnek nyilváníthatnak és akár a helyszínen (mindenfajta vizsgálat nélkül) kivégezhetnek. Lényegében tehát az ország a pusztító vírus fenyegetésének elmúltával átmeneti meggyengülése miatt 2039-ben már csupán névleg önálló, valójában az SZHLP uralkodik felettük, akik nem mutatják jelét annak, hogy távozni készülnének. Persze ahol erős az elnyomás, ott megerősödnek az ellenállásra való törekvések. Így történik ez Japánban is, létrejön a Sírásók nevű szabadságharcos csoport, akik nyíltan szembeszállnak az SZHLP-vel és végső céljuk Japán függetlenségének visszaállítása.

Történet:

A sorozat főszereplője Ouma Shu, a 17 éves gimnazista, aki nagyon is tisztában van az otthonában uralkodó helyzettel. Természete szerény és visszahúzódó és életének fő problémája, hogy nehezen tud beszélgetésbe elegyedni osztálytársaival, mivel eléggé magának való. Hatalmas problémája viszont nemsokára apróságnak tűnik, mert belebotlik a Sírások egyik tagjába, Yuzuriha Inoriba (aki az Egoist nevű együttes énekese az anime világában és igen népszerű a fiatalok között), aki egy balul sikerült "terrorista" akciót követően Shu kedvenc helyén bújik el. A Tisztogatók hamar a lány nyomára akadnak és Shu, aki nagyon megretten a katonák láttán, semmit sem tud tenni Inori védelme érdekében, amiért később elkezdi emészteni a bűntudat. Hamar akad gyógyír a bajára, ugyanis Inori hátrahagyja őrizetbevételekor azt, amit a korábbi akcióban megszerzett, egy tartályt, melyben a Void Genom elnevezésű "biológiai fegyver" van tárolva. Shunak el kell ezt vinnie a Sírásókhoz és nem is rest eképpen cselekedni.

Sejthetitek, hogy ezzel visszavonhatatlanul belekeveredik a Sírásók és a Tisztogatók párharcába és hogy a bajt tetézzük, a csata hevében a Void Genom is aktiválódik és Shuhoz kapcsolódik. A "biológiai fegyver" nem túl találó elnevezés rá, ugyanis a Void Genom különleges képességgel ruházza fel birtokosát, mivel az képes lesz kiemelni bárkiből annak Voidját, melyet a sorozat alatt a "személy alakot öltött lelkeként" írnak le. Lényegében az adott személy legerősebb vágyának fizikai eszközként, tárgyként való manifesztálódását jelenti. A legtöbb esetben ez egyszerű használati tárgyat jelent (van, akinél hűtőszekrényt ^^), vannak viszont különösen erős Voiddal bíró személyek is. Mit ad Isten, Inori is közéjük tartozik, az ő Voidja egy kard formájú eszköz, mely jóval többre képes, mint egy egyszerű kard, így a rögtönzött csatában is komoly fegyvertény lesz. Shu ezt követően csatlakozik a Sírásókhoz, de nehogy bárki azt higgye, ezzel le is futott a történet, ez csupán egy apró szelete annak (konkrétan az első rész).

A további eseményekről nem ejtek szót, mivel a történet eléggé sokrétű, de annyit még elárulok, hogy "hangulatilag" két nagy egységre lehet osztani az animét. A sorozat első fele, a 10. részig a vívódás szakasza Shu életében, mely véget ér a 11. rész eseményeivel, a mű második fele pedig a fiú önmagára találását és megerősödését mutatja be. Shu jellemfejlődése egyedi, ugyanis felnőttkori példaképének (Gai-nak, a Sírások vezetőjének) valójában éppen Shu volt gyerekkorában a példaképe, így főhősünknek lényegében saját gyerekkori énjének karizmatikus kisugárzását kell újra magáévá tennie, hogy célját elérhesse.

Érdekességek:

- Az anime dalainak egy részét az anime számára kitalált fiktív együttes, az Egoist adja elő.
- Az egyik szereplő, Kanon-chan (Shu osztályának osztályelnöke) eredetileg nem szerepelt a forgatókönyben, viszont Redjuice vázlatain fel-feltűnt, így "beírták" a sorozatba.
- Tsugumi, az anime tsunderéje Redjuice neko-mimi (cicafül) imádata miatt visel folyton vagy tényleges cicafület, vagy cicafülre emlékeztető fejpántot.

Vélemény:

Egy erős kezdés után a sorozat leülni látszik, de ennek ne dőljön be senki! Az anime első fele Shu belső vívódását tükrözi, ezért is csapongó, viszont az első felét lezáró eseményeket követően stílust és hangulatot vált, mellyel garantáltan meggyőzi a kétkedőket is. A második fél már borongós, feszült és átható poszt-apokaliptikus érzést sugároz, ráadásul remekül megmintázza a nyomás alatt az emberi viselkedésben beálló változásokat. A grafikára nem lehet panasz. Az animáció kiváló, a csatajelenetek kidolgozottak, a karakterdizájn egyedi, tetszetős és részletgazdag. A zenék fülbemászóak és remekül válogatták őket, nekem a humorosabb jelenetek alatti bohókás dallamok tetszettek különösképpen.

Mindenkinek csak ajánlani tudom ezt az animét!

 

 

Főszereplők:

Gai Tsutsugami

Inori Yuzuriha

Shuu Ouma

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.