Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Neon Genesis Evangelion

 

Eredeti cím 新世紀エヴァンゲリオン/
japán
Angol cím Neon Genesis Evangelion TV
Egyéb cím(ek) Evangelion, NGE, Shin Seiki Evangelion
Besorolás animeTV
Hossz 26 rész
Év 1995 - 1996

Műfajok:

akciódrámamechaőrültség,pszichológiaisci-fiseinen

Témák:

angyalelborulterőszakfilozófia,földönkívüligénmanipulációinvázió,jövőkatonaságkis mellekközépiskola,küzdelemmobile suitsösszeesküvés,pisztolyharcposzt-apokaliptikussors,szimbólumszorongás/félelem,tsunderevallásvezérelt robot,vérengzés

A Neon Genesis Evangelion egy nemzetközileg sikeres anime sorozat, mely két film és egy manga alapjául szolgált. A sorozatot a Gainax Stúdió készítette, amely többek között az FLCL elkészítésében is szerepet játszott. 

Előtörténet:
2000. szeptember 13-án egy közel fénysebességgel száguldó meteor csapódik az Antarktiszba, melynek jege leolvad, ennek következtében a tengerek szintje megnő, amely világszerte árvízkatasztrófákhoz vezet. Ez az esemény a klímaváltozás következtében szárazságot, betegségeket, polgárháborúkat és tömeges halált eredményez. A Föld lakosságának több mint a fele meghal, és 2015-re már csupán valamivel több, mint 3 milliárd ember él a Földön. Sok partmenti város eltűnik, mint pl. New York, amely átadja az Uno főszékhelyét a Neo Tokyo-3 néven újjáépített Tokiónak. Azonban nem a meteor volt a valódi oka a katasztrófának, az igazságot azonban a legtöbb ember előtt eltitkolják. 2000-ben egy csapatnyi Dr. Katsuragi által vezetett tudós részt vesz az úgynevezett „Katsuragi- expedíció”-n az Antarktiszon. Itt egy óriási humanoid lényt találtak, ami egy barlangban eltemetve fekszik. A Földön mindenhol elkezdenek ilyen lényeket keresni, amelyek a Qumran tekercsek tanulsága szerint állítólag a 2015-re megjósolt apokalipszis angyalai. A tekercsek a titkos Seele szervezet birtokában vannak, amely az expedíciót is szervezi. A szervezet a tekercsek és a belőlük nyert ismeretek segítségével az apokalipszist akarja felhasználni, hogy az emberiséget egy magasabb evolúciós, isteni szintre emeljék. Az Antarktiszon az expedíció az első angyalt, Ádámot találja meg. Mikor álmából felkeltik, megsemmisíti önmagát, és ezzel a robbanással okozza a „Second Impact”-ot, amelynek következtében megolvad a jégsapka. A Seele és leányvállalatai, az Agy és a Marduck felemelkednek. 

Az Agyat úgynevezett Evangelionok (EVA-k) építésével bízzák meg. Az Evangelionok óriási mesterséges életformák, Ádámból és az általa talált Lilith-ből klónozva. Ezeket a klónokat még bionikus és mechanikus alkatrészekkel tovább erősítik. Yui Ikari, aki az EVA-k építésén dolgozott, eltűnik egy ilyen egység belsejében egy teszt alatt. Naoko Akagi, aki szintén az EVA-kon dolgozott, öngyilkos lesz. Kyoko Zeppelin Soryu, aki az Agy német részlegén dolgozik, miután egy EVA-ban ült, megőrül, és nem sokkal később felakasztja magát. Eme szerencsétlenségek következtében Agyat felosztják és megalapítják a NERV-et, amely az EVA-k bevetéséért felel. Az EVA-k vezetéséhez a Marduck az egész világon pilótákat keres, a Childreneket (gyerekek). A Childreneknek a „Second Impact” után kellett születniük, ők olyanok, akiknek nincs már anyjuk. Shinji Ikari, a sorozat főszereplője egyike a kiválasztott Childreneknek. Anyja pedig Yui Ikari volt. 

Történet:
2015-ben a 14 éves tanulót, Shinji Ikarit apja, a NERV vezetője Neo Tokyo-3-ba hívatja. Shinjit anyja halála után apja egy barátjánál, egy tanárnál hagyja, mert nincs ideje vele foglalkozni, mivel az EVA 01-et kell vezetnie, és úgynevezett Angyalok (Shito) ellen kell küzdenie. Mikor megérkezik, apja nem is köszönti, hanem egyből az EVA-ba dugja. Misato Katsuragi tisztre bízza, nála is lakik majd. Misato egyedülálló és sokat is iszik, nagyon rendetlen és igazából alkalmatlan arra, hogy Shinji gyámja legyen. Shinji a Neo Tokyo-3-ba jár ezentúl iskolába, együtt az első EVA pilótával, Rei Ayanamival. Ő az EVA-00 prototípust vezeti, eléggé visszahúzódó és egyedül dolgozik. Senkihez sem áll közel, csak Gendohoz.

Az elkövetkező időben Shinji kételkedik abban, hogy jó pilóta lenne, mivel osztálytársának, Toji Suzuharanak húgát egy harcban megsebesíti. Elfut és kizárják a NERV-ből. Misato, Toji és Kensuke Aida (egy másik osztálytársa) szerencsére vissza tudják hozni. Közös bevetéseken Rei és Shinji közelebb kerülnek egymáshoz, de Rei továbbra is zárkózott marad. Röviddel ezután érkezik meg Németországból az EVA pilótája, a Second Children, Asuka Soryu Langley. 14 éves kora ellenére már felsőfokú végzettsége van, hatalmas az önbizalma és temperamentuma. Gyakran idegesíti Tojit és Shinjit, akivel viszont együtt kell laknia és dolgoznia. Egy pár edzés után már harcban is sikerül együttműködniük, így az angyalok támadásait könnyen visszaverik. Egy konkurens prototípus is megjelenik, melyet a Japán hadsereg fejlesztett ki, és a Jet Alone névre hallgat (ami nem más, mint egy távolról irányítható óriás robot, melyet nukleáris reaktor hajt), de ez a terv megbukik, így a NERV marad az EVA-kal az Angyalok ellen. 

Keletkezés:
A kezdeményező, rendező, karaktertervező és zeneszerző Hideaki Anno volt, aki súlyos depresszióban szenvedett, és depressziós gondolataiból született meg a NGE. A sorozat apokaliptikus, sivár atmoszférája a gondolatokból és érzésekből adódik. Harag, szomorúság, cinizmus, fájdalom, a halál utáni vágy, gyakran összekeveredve filozofikus és hitbeli elemekkel, melyek nem ritkán egy ilyen depresszió velejárói. „Kinézetre” a sorozaton erősen érződik a `70-es évek mecha animéinek hatása, melyeknek Hideaki is rajongója.

Főszereplők:

Ayanami Rei

Ikari Shinji

Sōhryū Asuka Langley

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.