Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Pandora Hearts

 

Eredeti cím パンドラハーツ/
japán
Besorolás animeTV
Hossz 25 rész
Év 2009

Műfajok:

bishounendrámafantasy,kalandmisztikusshounenvígjáték

Témák:

alvilágamnéziaarisztokrácia,átváltozásbababarátsággazda-szolga kapcsolatgonosztevőgyerekkori ígéret,időutazásmanga alapjánmúlt,reinkarnációrejtélysorsszörnytitkos szervezettitoktsundere

Ez az anime 2 díjat kapott:

Az 1.2009 LEGJOBB FÉRFI MELLÉKSZEREPLŐ

A 2.2009 LEGJOBB FANTASY

Amikor az embert halálosan megfenyegetik, majd elítélik azért, hogy megszületett, és ennek örömére még a poklok legmélyére is száműzik, azt hiszem, elmondhatja magáról, hogy rossz napja van. Mit is mondhatnék, Oz Bezariusnak látszólag egyszerűen isteni élete van. Főhősünk egy igazi szőke herceg, gyakorlatilag azt csinál, amit akar, annyi a pénze, mint a szemét, és még egy saját kis szolgálója is van, akit úgy kínoz, ahogy csak akar. Az aranyifjú élete azonban hatalmas változás előtt áll. Történt ugyanis, hogy Oz betöltötte a tizenötöt, hercegéknél pedig ez annyit jelent, hogy innentől hivatalosan is vége a boldog a gyermekéveknek, következik a rút felnőttkor. Hogy még jobb legyen az egész, hősünk egy hatalmas és puccos felnőtté válási szertartás keretében léphet be a felnőttek világába. A dolgok azonban a vártnál is nagyobb kínokat okoznak majd hercegünknek.

A nap eleinte jól indul, Oz épp a cselédek agyára megy, süt a nap, csicseregnek a madarak, a cselédek üvöltése visszhangzik mindenhonnan, egyszóval minden csodás. Ez szép és jó, azonban hamar elérkezik a nap rosszabbik fele is. Hősünk kezdetnek egy vénségesen vén sírkövön talál egy még vénebb aranyórát, amivel önmagában nem is lenne baj, csakhogy ez az időjelző alkalmatosság egy hátborzongató szobába repíti Oz barátunkat, ahol már vár rá egy lány, aki biztosítja hercegünket arról, hogy előbb vagy utóbb, de végezni fog vele. Oz-kun ekkor magához tér, azonban még nem sejti, hogy hamarosan olyan rémálom veszi kezdetét, melyből nem lesz hová felébredni. 

A fiú úgy egyébként, a kis "mellékhatás" ellenére megtartja az órát, a későbbiekben azonban kiderül, hogy a srácnak nincs nagy szerencséje, ha órákról van szó. Na de nincs idő holmi démoni aranyóra miatt aggódni, hisz kezdődik az esti rémálom, akarom mondani a szertartás. A hóbelevanc vége felé három nem túl bíztató csuklyás alak jelenik meg azzal a felkiáltással, hogy Oz bűnös lélek, ezért az Abyss legmélyén a helye. Ó, nem említettem volna? Az Abyss egy legendásan szörnyű hely, ami elvileg a pokolhoz hasonló szolgáltatásokat nyújt, más szóval, ez a bűnös lelkek börtöne. Hogy ne legyen olyan egyszerű az élet, az Abyss sötétjéből a korábbi gyilkos szándékú lány is felbukkan, és segít, hogy Oz épségben eljusson Abyss legmélyebb bugyraiba. A hölgyet mellesleg Alice-nak hívják, és ő lenne a legendás Vérvörös szemű Fekete Nyúl. (Tudom, viccesnek hangzik, de ez egy 2,5 méter magas, vörösen izzó szemű vérnyúl, egy méretes kaszával a kezében!) Oz végzete megpecsételődött (a szó legnemesebb értelmében), az Abyss tárt karokkal fogadja. Az Abyss mélyén azonban Alice és Oz egész jól kijönnek egymással, olyannyira, hogy még szerződést is kötnek, hogy együtt kijuthassanak. Innentől kezdődik a történet igazán. Visszatérve a régi világba, Oz mindenáron ki akarja deríteni, vajh miért is száműzték őt, ezenkívül, bár maga se érti miért, de Alice-nak is segíteni akar. (A részletekért tessék megnézni az animét!). Hőseink útja közös irányba vezet, így hát együtt próbálnak válaszokat találni a kérdésekre, azonban sokkal több nehézséggel és ellenséggel kell szembenézniük, mint hitték.

A történet iszonyatosan terjengős, ez a hosszúnak látszó ismertető valójában szörnyen keveset mutat be az első részek cselekményéből. A történések folyamatosan haladnak előre, az egyes részek remekül megszerkesztettek, mindegyikből épp csak annyi derül ki, hogy még kíváncsibbá tegyék az embert. A főbb szereplőkről röviden annyit, hogy részletesen kidolgozott (és gyakran elég beteges vagy fura) jellemük van. Természetesen mindegyikük saját, egyedi múlttal, célokkal és persze titkok garmadájával rendelkezik. A történetre és a szereplőkre nem lehet panasz, viszont ejtenék pár szót az anime gyengébbik feléről, a grafikáról. A hátterek és a karakterek kifejezetten szépre sikerültek (ami főleg a mangaka, Mochizuki Jun érdeme, sőt, gyakorlatilag a zenén kívül az anime jó pontjai csakis neki köszönhetőek), viszont amikor harcra kerül a sor, érezhető, hogy a Xebec jóval kisebb költségvetéssel dolgozik, mint ahogy azt az anime megérdemelné. Na persze, nem azt mondom, hogy ronda lenne az anime, csak azt, hogy a grafika messze elmarad a 2009-es animék színvonalától. A zenét két szóban foglalnám össze: Isteni lett.

Mindent összevetve, szerény véleményem szerint az anime messze kiemelkedik az átlagos társai közül, még a fent említett képi megjelenítés ellenére is. A történet, a szereplők és a zene/hangok, ezek hárman viszik a hátukon a sorozatot, gyakorlatilag elfeledtetve a grafika hiányosságait. Végezetül annyit mondanék még, hogy kellemes XIX. századi hangulat uralkodik, egy icipici horror és egy tankhajónyi vígjáték (khm... sőt, elmebaj) adalékkal fűszerezve. Minden adott egy jó animéhez, és az első öt rész után egyértelművé válik, hogy folytatod-e, vagy sem.

Főszereplők:

Alice

Oz Bezarius

Raven (Gilbert Nightray)

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.